Nieuws wo 25 sep. 2019

Entrée Ambassadeurs

Graag stellen wij aan jullie voor: onze Entrée-ambassadeurs, leden van het Koninklijk Concertgebouworkest die jullie graag beter leren kennen.

Herman Rieken (slagwerker RCO)

Herman trommelde vanaf zijn vijfde jaar op straat en doet dat nu na vijftig jaar nog met evenveel plezier in het Concertgebouw. Als voorzitter van vereniging “Het Concertgebouw-orchest” (de belangenvereniging van orkest- en stafleden) heeft hij het hele bedrijf van binnen en van buiten goed leren kennen. Steeds meer geïnteresseerd in de historie van het orkest leest hij veel, struint het internet af en is geregeld te vinden in het Stadsarchief. Verder helpt hij zijn vrouw met de administratie van haar yogaschool, zwemt hij om in conditie te blijven en is vader van twee grote zonen.

Caroline Strumphler (tweede viool RCO)

Al zo’n dertig jaar voer ik samen, en afwisselend, met Henk Rubingh de tweede violen van het RCO aan. De prachtige muziek waar we eindeloos aan blijven schaven en slijpen en steeds weer een andere kijk op krijgen door de ogen van nieuwe dirigenten blijft een onuitputtelijke bron van verwondering en inspiratie. Zo intensief als wij wekelijks (!) naar een nieuw programma of premiere toe werken heb ik weinig ruimte in m'n hoofd voor nog meer symfonische muziek. Daarom luister ik in mn vrije tijd het liefst naar kamermuziek, opera of barok, als het klassiek is, en jazz, chansons (Barbara), Flamengo, of Tango tijdens het koken of autorijden. En als ik dan helemaal vrij ben luister ik het liefst naar de wind en de vogels tijdens lange bos-, berg- en strandwandelingen.

Jelena Ristic (eerste viool RCO)

In 2013 werd ik aangenomen bij de eerste violen van het Concertgebouworkest. Toendertijd wist ik niet in wat voor geweldige entourage mij te wachten stond. Het werken met de absolute top van de mondiale muziekwereld, het contact met mijn lieve collegae en de geweldige composities geven de mogelijkheid mijn intense passie uit  te dragen.

Ik woon samen met mijn man en twee kinderen in Arnhem. Een prachtige stad in het groen. Vaak zijn wij op de Veluwe, een van de mooiste plekjes in Nedeland. Mijn andere passie is zingen en ik houd veel van zwemmen in Griekse zee. 

Petra van der Heide (harp RCO)

Ik ben sinds 2003 werkzaam bij het RCO als soloharpiste maar eigenlijk ben ik een echte duizendpoot. Zo was ik jarenlang bestuurslid van het orkest, schrijf artikelen over mijn vak en leven als harpist en ben daarnaast “harpcoach” en auditie-trainer. In mijn vrije tijd zelfs een ware projectmanager. 

En mocht ik me daarnaast nog vervelen, sta ik biologisch brood en olijfolie te verkopen op de Noordermarkt. 

Marleen Asberg (eerste viool RCO)

Ik ben Marleen Asberg en ben sinds 1991 violiste in het RCO. Ik begon als plaatsvervangend aanvoerder bij de tweede violen. Mijn grote passie lag echter bij het spelen van de melodielijn. Daarom besloot ik al snel proefspel te doen voor een plek bij de eerste violen. Hier zit ik dus al een hele tijd met veel plezier mijn beroep uit te oefenen. Naast deze fantastische baan speel ik veel kamermuziek en af en toe zing ik met een ensemble. Ik heb lang geleden een opleiding tot zangeres gedaan en ben hier twee jaar geleden weer mee begonnen. De liefde voor de melodielijn is nooit verdwenen!