Event za 23 dec. 2023

Concertgebouworkest Essentials: Beethovens ‘Eroica’

Het Concertgebouworkest speelt de baanbrekende ‘Eroica’-symfonie van Beethoven onder leiding van artistiek partner Klaus Mäkelä.


Beethovens 'Eroica'

Beethovens Derde symfonie, ‘Eroica’, is een van de belangrijkste muziekstukken ooit geschreven. De ‘Eroica’ (de ‘heldhaftige’ symfonie) zorgde 220 jaar geleden voor een muzikale aardverschuiving en klinkt nog altijd even vitaal en urgent. Bij de première was het publiek verdeeld: je was vóór of tegen. Bijna alles was nieuw aan de muziek. Zo was deze symfonie veel langer dan men gewend was, brak ze met allerlei vormregels, en bevatte ze heel gewaagde en schurende harmonieën. Ook bracht de ‘Eroica’ een revolutionaire boodschap over: in de muziek is sprake van een felle strijd, waarbij het vrije individu ten slotte triomfeert. Hiermee leverde Beethoven een blauwdruk voor de symfonie in de negentiende eeuw – de Romantiek was een feit.

Essentials

Essentials is er speciaal voor wie nog geen of weinig ervaring heeft met symfonische muziek. Maak kennis met de meesterwerken die je gehoord moet hebben, uitgevoerd door het Concertgebouworkest en eigenwijs ingeleid door Thomas Vanderveken. Bij Essentials verwelkomen we een nieuwe generatie muziekliefhebbers en heerst er een aangenaam informele sfeer.