Event vr 17 dec. 2021

Concertgebouworkest Entrée-only: Eine Alpensinfonie

Op vrijdag 17 december wordt voor het eerst in de geschiedenis de Grote Zaal gevuld met alleen maar jongeren tot 35 jaar! Op het programma staat een meesterwerk van Richard Strauss, gespeeld door het Concertgebouworkest. De Belgische presentator Thomas Vanderveken geeft zijn - inmiddels befaamde - introductie op het concert. Na afloop kan er tot middernacht worden geborreld, gekletst en gedanst in de verschillende foyers van Het Concertgebouw. Zo sluiten we in goed gezelschap het jaar af met elkaar. 

Het Concertgebouworkest speelt onder leiding van dirigent Fabio Luisi een essentieel meesterwerk, Eine Alpensinfonie van Richard Strauss.

Programma

  • Strauss: Eine Alpensinfonie, op. 64

Musici

  • Concertgebouworkest
  • Fabio Luisi: dirigent

Richard Strauss
Richard Strauss kon een orkest alles laten spelen. Volgens de componist kon hij een glas bier zo precies in muziek omzetten, dat iedereen kon horen welk merk het was. De inspiratie voor Eine Alpensinfonie was de herinnering aan een bergwandeling die hij als kind maakte.

Klinkende tocht door de Alpen
De klinkende tocht door de Alpen begint in alle vroegte. Terwijl de zon opkomt, zwoegen we omhoog. We betreden een woud, lopen langs een beekje en komen een waterval tegen. Er volgen bloemenweiden, een gletsjer, gevaarlijke ogenblikken, nevel, het uitzicht vanaf de top, een onweersstorm... Strauss’ muzikale inventiviteit bij het weergeven van al die gebeurtenissen kent geen grenzen. Ook voor wie het scenario niet kent is het adembenemende orkestmuziek.

Koop je kaarten via deze link!