Alma Quartet © Dorith Mous
wo 25 sep, 19:30 - wo 25 sep, 22:05 Kleine Zaal

Alma Quartet met Beethoven, Janáček en Adams

Het Alma Quartet laat horen hoe briljant Beethovens Stijkkwartet in Es, op. 127 is. Het klinkt naast de Intieme brieven van Janáček en een nieuw werk van Samuel Adams.

Programma

  • Janáček: Strijkkwartet nr. 2 'Intieme brieven'
  • S. Adams: Nieuw werk
  • Beethoven: Strijkkwartet in Es, op. 127

Musici

  • Alma Quartet

Alma Quartet

Een graag geziene gast in de Kleine Zaal is het Nederlandse Alma Quartet. Het viertal combineert het kwartetleven met een baan in het Concertgebouworkest. Valt een orkestfunctie te combineren met kamermuziek op topniveau? Het Alma laat er geen twijfel over bestaan dat dat mogelijk is. De programma’s van het kwartet zijn inventief, en tot een van de favoriete componisten behoort de Amerikaan Samuel Adams, die opnieuw een werk schreef voor de musici. Ook hebben ze Janáčeks beroemde Intieme brieven en Beethovens Twaalfde strijkkwartet bij zich.

Beethovens op. 127

In 1822 gaf Nikolai Galitzin, een Russische edelman die in Wenen woonde, Beethoven een opdracht voor drie strijkkwartetten. Twee jaar later dicteerde Beethoven aan zijn secretaris, Anton Schindler, een brief aan de leden van het Schuppanzighkwartet: ‘Beste vrienden! Ieder van jullie ontvangt hierbij zijn partij. En ieder van u verplicht zich om zijn best te doen. Alle vier moeten jullie dit papier ondertekenen. BEETHOVEN’. Het contract verwijst naar het Strijkkwartet in Es, op. 127, waarvan de première erg slecht verliep. Interessant: Beethoven zou de mislukking later toeschrijven aan Schuppanzighs extreme eetgewoonten!

Tickets

  • Standaard - € 39,00
Tickets bestellen